Voorschoolse educatie is een doel- en ontwikkelingsgericht aanbod in de peuteropvang voor jonge kinderen met behulp van een daarvoor speciaal ontwikkeld programma. In Nederland is dit educatieve aanbod vooral bedoeld voor de stimulering van de cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling van doelgroepkinderen vanaf 2,5 jaar, tot het moment dat ze naar de basisschool gaan.
Via de VE methodes Uk en Puk of Piramide worden de kinderen op een speelse manier gestimuleerd. Zo kunnen zij een goede start maken in groep 1.
Het consultatiebureau stelt een VE indicatie vast bij kinderen. De kinderen met een VE-indicatie krijgen het VE-programma van vier of vijf dagdelen peuterspeelzaal aangeboden (in plaats de reguliere twee dagdelen).
Vanuit het Rijk worden in het kader van het onderwijsachterstandenbeleid gelden beschikbaar gesteld ten behoeve van voorschoolse educatie (VE). Doel hiervan is om kinderen op jonge leeftijd te ondersteunen zodat zij zonder achterstand op de basisschool kunnen starten. In dit VE-beleidsplan staat beschreven op welke wijze Blosse opvang binnen locaties uitvoering geeft aan de voorschoolse educatie.
Link naar document VE- beleidsplan invoeren